Geen producten (0)

Informatie over marifoons:

Het woord marifoon is een combinatie van maritiem en telefoon, ofwel een telefoon voor op het water. Het apparaat kan zenden en ontvangen in de VHF-band (Very High Frequency). Kanaal 10 (binnenwateren) en 16 (hulpdiensten) zijn standaard kanalen.

Klik hier voor een overzicht van onze marifoons.

Het bereik is zeer groot, tot ongeveer 30 nautische mijlen (1 mijl = 1852 m). Met een marifoon kun je weerberichten, stormwaarschuwingen en vele andere veiligheidsinformatie ontvangen. De belangrijkste functie blijft de communicatie in noodsituaties. Uw noodoproep wordt gehoord door iedereen die in de omgeving meeluistert. Reddingsorganisaties kunnen zien waar uw schip zich bevindt. Een marifoon heeft in dit opzicht veel meer voordelen ten opzichte van een mobiele telefoon. In tegenstelling tot marifoons en portofoons bereikt u met een mobiele telefoon echter slechts 1 persoon of instatnie. Een (nood-) oproep via de marifoon wordt gehoord door iedereen die in de omgeving uitluistert. De kans op hulp is dan aanzienlijk groter. Ook heeft u met een mobiele telefoon niet overal bereik op het water.

Voor het vermogen is het niet zo dat een verdubbeling inhoudt dat je 2x zover komt. Het verschil tussen 1 en 5 Watt is ongeveer 10%. Het verschil met 25 Watt is daarentegen aanzienlijk.

Als pleziervaarder bent u niet verplicht een marifoon aan boord te hebben. Rijkswaterstaat adviseert het gebruik wel, omdat het de veiligheid bevordert. Als u een marifoon hebt, dan bent u verplicht om uit te luisteren. U zet uw marifoon op de binnenwateren standaard op VHF-kanaal 10.

In plaats van een marifoon kunt u ook een portofoon gebruiken. Hier zijn wel nadelen aan verbonden. Zo heeft u met een portofoon een aanmerkelijk beperkter zend-en ontvangstbereik dan met een marifoon. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat in het buitenland de portofoon met volledige kanalenbezetting niet is toegestaan.

In Nederland moet een marifoon voorzien zijn van ATIS (automatic transmitter identification system). Als u zendt met de marifoon worden de roepletters van het schip gecodeerd meegezonden. Verkeesbegeleiders op verkeersposten, bruggen, sluizen en havenmeesters kunnen zo zien door wie zij worden opgeroepen. U vindt de ATIS code op het registratiebewijs van de boot. Er is geen vergunning nodig voor het gebruik van een marifoon, wel een certificaat die je kunt behalen bij de stichting VAMEX (vaarbewijs en marifoonexamens).

Van de handheld marifoons kan alleen in de Intek Seatec-5 en in de Icom marifoons een ATIS code geprogrammeerd worden. In de Polmar Navy-08 kan dit ook. De andere handheld marifoons zoals de Dolphin MR8060 hebben niet de mogelijkheid om ATIS te programmeren. In de Midland Neptune en de Vertex (vaste marifoons) kan ook ATIS worden geprogrammeerd.

Hier kunt u onze marifoons bekijken.